Bizimle iletişime geçin

Güncel

AİHM’den gazeteci Deniz Yücel için ihlal kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Almanya’da Die Welt gazetesine çalışan İlker Deniz Yücel’in açtığı davada Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in ifade, özgürlük ve güvenlik, haklarının ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, 2017 Şubat ve 2018 Şubat arası “terör örgütü propagandası” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarıyla Silivri Kapalı Hapishanesi’nde tutulan Yücel’in yaptığı başvuruyu 25 Ocak Salı günü karara bağladı.

MLSA’nın haberine göre; mahkeme, üç ihlal bulunduğunu belirterek 28 Mayıs 2019’da Türkiye’de Anayasa Mahkemesinin özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünün ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmettiğini ve manevi tazminat kararı verdiğini hatırlattı.

Mahkeme, AYM’nin verdiği tazminat kararının yetersiz olduğunu söyleyerek, Yücel’in mağduriyetinin ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) 34. maddesiyle koruma altına alınan bireysel başvuru hakkının devam ettiğine hükmederek Yücel’in ile güvence altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkının (5. madde 1. paragraf), hukuksuz tutukluluk için tazminat hakkının (5. madde 5.paragraf) ve ifade özgürlüğü hakkının (10. madde) ihlal edildiğine hükmetti. Karar, yedi yargıçtan beşinin oyuyla alındı.

Mahkeme, Yücel’in tutukluluğuna gerekçe gösterilen şüpheye dair makul gerekçe bulunmadan tutuklu bulunduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

Die Welt Türkiye temsilcisi olan gazeteci Deniz Yücel 14 Şubat 2017’de gözaltına alınmıştı.

Yücel hakkında 2018 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, sanığın muhabir olarak görev yaptığı Die Welt gazetesinde, farklı tarihteki haber ve yazılarında, “silahlı terör örgütleri PKK ve FETÖ propagandası yapma ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarını işlediği belirtilmişti.

İddianamede, Yücel’in, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkın bir kesimini diğer bir kesimine yönelik olarak kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlarından 4 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Yücel, soruşturma kapsamında 27 Şubat 2017’de tutuklanmıştı. İddianameyi kabul eden İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Şubat 2018’de hazırladığı tensiple Yücel’in tahliyesine karar vermişti.

Yücel, aynı gün akşam saatlerinde Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na ait araçla geldiği Atatürk Havalimanı’ndan özel uçakla Almanya’ya gitmişti.

Davayı 16 Temmuz 2020’deki duruşmada karara bağlayan mahkeme heyeti, Deniz Yücel’i “PKK terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırmış, sanık hakkında “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” ile “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlarından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Güncel Haberler