Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Antalya ayağı, dün akşam kısa film gösterimi ve müzik topluluklarının sahne aldığı gala gecesiyle başladı. Bu yıl 16’ncısı düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Antalya galası, pandemi koşullarına göre düzenlenerek, Konyaaltı Belediyesi’ne ait 23 Nisan Ulusal Egemenlik Parkı içinde bulunan amfi tiyatroda dün gece yapıldı.
Eğitim Sen, KESK, DİSK, Antalya Tabip Odası ve Halkevleri’nin Antalya şubelerinin organizasyonunda gerçekleşen festivalin açılış gecesinde, pandemi sürecinde çalışan filyasyon ve yoğun bakım ekipleri, Manavgat yangınında çalışan itfaiyecilere ve halkın gıda güvenliği için çalışan Bülent Şık’a teşekkür plaketleri sunuldu.
Yoğun bakım ve filyasyon ekiplerine teşekkür
COVID-19 pandemisindeki mevcut durumu değerlendiren konuşmasında meslektaşlarının çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Nursel Şahin, fedakarca çalışan sağlıkçılara teşekkür etti. Filyasyonda yer alan diş hekimlerine hitaben de “Salgında diş hekimliklerine bir süre ara verdiler. Biliyorlardı ki toplum sağlığı için onlara ihtiyaç var. Ve onlar da bu sorumluluk bilinciyle bizimle birlikte oldular” diyerek Türk Diş Hekimleri Birliği’ne de teşekkür eden Prof. Dr. Şahin, filyasyon ekiplerinin pandemi ile mücadelede önemli bir basamak olduğunu anlattı. Gecede sunucular sürpriz yaparak, 16 Ekim’in Anestezistler Günü olması nedeniyle, anestezi uzmanı Prof. Dr. Nursel Şahin’in bu gününü festival sahnesinde kutladı.
DİSK Genel İş Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük de festivalin açılış gecesinde yoğun bakım çalışanlarına teşekkür plaketlerini sundu. Vedat Küçük, plaketi verirken “Covid 19 meslek hastalığı olarak kabul edilmeli ve sağlık çalışanlarına her türlü hakları tanınmalıdır” çağrısında bulundu.
İtfaiyeciler canlarını ortaya koydu
Manavgat yangınında gösterdikleri fedakârlık nedeniyle tüm itfaiyecileri temsilen Antalya Büyükşehir İtfaiyesine de gecede teşekkür plaketi verildi. Biri kadın üç itfaiyeciye plaketleri sunan KESK dönem sözcüsü ve Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “İtfaiye emekçilerinin ne zorlukla çalıştığını, hem Manavgat’ta hem de kendi memleketim Gündoğmuş’ta gördüm. Gerçekten iktidarın bütün vurdumduymazlığına, bakanlığın bütün engellemelerine rağmen kendi iradeleriyle yangına müdahale ettiklerini, bu müdahalede can kaybı verdiklerini gördük, yaşadık” dedi. İtfaiyecilere verdikleri mücadele nedeniyle teşekkür plaketlerini sunduklarını vurgulayan Sönmez, “Doğayı, yaşamı savunmaya devam edeceğiz” dedi. Nurettin Sönmez, ayrıca itfaiye emekçilerinin özlük haklarıyla ilgili sorunların takipçisi olacaklarını söyledi.
“Umudu dürt, umutsuzluğu yatıştır”
Gıda güvenliği alanındaki çalışmalarıyla örnek bir bilimsel çaba harcayan Bülent Şık, kendisine sunulan teşekkür plaketini Halkevi Antalya Şube Başkanı Gülkan Gülseven’in elinden aldı. Gülseven, kentimizin bir sakini olan ve gıda güvenliği konusunda toplumu aydınlatan çalışmalar yapan Bülent Şık’a teşekkür etti.
Dr. Şık da ülkenin içinde olduğu ortama dikkat çekerek, umudu dile getiren bir konuşma yaptı. “Bu problemli siyasi atmosferin bütün toplum için çok hayırlı bir yere evrileceğini düşünüyorum” diyen Şık, iki şiirden dizeler aktardı. Edip Cansever’in Mendilimde Kan Sesleri şiirinden “Umudu dürt, umutsuzluğu yatıştır” dizesine atıfta bulunan Bülent Şık, “Bunu söylemeyi özellikle önemsiyorum. Çünkü mevcut toplumsal ahval ve bu yıkıcı gidişat hepimizde bir çaresizlik, umutsuzluk duygusu yaratıyor” dedi. Bülent Şık, ayrıca Engin Cezzar-James Baldwin mektuplaşmalarını içeren “Dost Mektupları” kitabının girişinde yer alan alan Marianne Moore’un “Sabırla direnmek gibisi var mı / O incecik sapın içinden ne kadar özsu geçti de / kirazı kızıla boyadı” dizelerini aktardı.
Nihal Yalçın’a kadınlardan destek
Festivalde Antalya Halkevi Kadın Korosu bir konser verdi. İşçi Filmleri Festivali’nde sahne alan kadınlar, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sözü kesilen Nihal Yalçın’a da dayanışma mesajı gönderdi. Kadın korosu türküleri seslendirirken, sahnede “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Vazgeçmiyoruz” pankartı yer aldı.
Açılış filmi olarak biri animasyon üç kısa film gösterilen gala gecesi, Eğitim Sen Müzik Topluluğu’nun müzik dinletisinin ardından gösterilecek filmler hakkında bilgi verilmesiyle sona erdi.
Film gösterimleri ücretsiz ve açık havada
16. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Antalya film gösterimleri, 19-31 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Halka açık ve ücretsiz olan filmler, Baküs Sahne, Eğitim Sen, Bilgece Kültür Evi ve Art Plus Kitapevi Cafe’de pandemi koşulları nedeniyle teras ve bahçelerde oluşturulan açık hava gösterim yerlerinde izlenebilecek. İlk film gösterimi 19 Ekim’de Baküs Sahne’de “Kız Kardeşler” ile olacak.
Festivalde film gösterimlerinin ardından oyuncu Müfit Kayacan, yönetmen Cevahir Çokbilir, Dr. Bülent Şık ile söyleşiler ve “21. Yüzyılda Dünya ve Ülkemizde Mülteci Sorunu” başlıklı bir panel gerçekleşecek.